
Hoewel het soms één chaotische bende lijkt in de voetbalkantine valt dat eigenlijk reuze mee. Er zijn namelijk een aantal dingen die echt niet kunnen tijdens de derde helft. Hier behandelen we vijf ongeschreven don'ts van de voetbalkantine, waarover we het allemaal eens zijn.
Iedereen is natuurlijk bekend met het spreekwoord 'Eén voor allen, allen voor één.' Nou, als er één situatie is waarin dat gepast is, is het wel bier halen. Want hoe zou jij je voelen als je samen met drie anderen het laatste slokje gerstenat op het achterste van je tong druppelt en de voorstopper vervolgens alleen een nieuwe pretcilinder voor zichzelf gaat halen. Over uitdroging gesproken.
Oké, jullie hebben inderdaad gevoetbald. Lekker boeien. Teruglopen van het veld naar de kleedkamer en jezelf daar onder die lauwe pisstraal enigszins opfrissen kost gemiddeld zo'n halfuur. Dat is genoeg tijd om de hele knollenpot van voor tot achter te analyseren, van de verliespartij te balen en te lachen om de blunder van Barry die met een knap hakje een eigen goal maakte. De derde helft gaat over bier, vrouwen, auto's en - eenmaal flink in de olie - zinloze politieke vraagstukken.
Wanneer het aankomt op jouw bak patat, geldt er gewoonweg één regel: iedereen heeft er minstens recht op eentje - al dan niet met saus. Daar hoeft ook niet om gevraagd te worden, want ze hebben al lang toestemming, zelfs als je het er niet mee eens bent. Die regel geldt overigens alleen voor patat en niet voor het broodje bal van de linksbuiten. Die heeft gewoon een betere keuze gemaakt bij het snackloket.
Ja, fijn dat je gereden hebt naar de uitploeg, maar dat is natuurlijk geen gegronde reden om maar gewoon niet te gaan zuipen. Je zult je erbij neer moeten leggen dat je die auto naar huis gaat brengen en met de fiets terugkomt naar de kantine: geen of geen weer. Oh, is het windkracht 9 en komt het met bakken uit de lucht? Dan trek je toch gewoon een regenpak aan. En anders kun je je altijd nog afdrogen met de handdoek van een teamgenoot die wel met de fiets is.
Iedereen heeft tegenwoordig een telefoon op zak, daar is geen ontkomen meer aan. Het is dan ook niet erg dat je even door je appjes scrollt of de Voetbal-app erbij pakt om de man of the match te kiezen, maar met het actief in contact zij met de partner begeef je je in een voetbalkantine al gauw op glad ijs. Dat doe je maar als je aan het werk bent. In de kantine is het zuipen en 'Kut!'-roepen. Bellen met de partner is helemaal uit den boze, zeker als het gesprek langer dan anderhalve minuut duurt.
Verstopt achter tribunes, slootjes en kleedkamers schuilt een wereld waarin ieder weekend onvoorwaardelijke liefde, nostalgie en tragiek hand in hand gaan. Het is de wereld van De Kelderklasse. Sinds 2015 toont De Kelderklasse deze verhalen dagelijks in de vorm van online content. Video’s van grabbelende keepers, struikelende spitsen en doelpogingen in het vangnet. Foto’s van eeuwige wissels, katerige vlaggers en scheve kalklijnen.
De Kelderklasse is een eerbetoon aan alle amateurvoetballers die ooit grote voetbaldromen hadden, maar nu slechts genieten van ieder moment dat ze op en om een voetbalveld staan. Een podium voor de prutsers, de brokkenpiloten en de slagers van de eerste, tweede en derde helft. Deze Helden van de Bijvelden maken met hun filmpjes en foto’s De Kelderklasse tot wat het is: Een kelder vol verhalen over de schoonheid van mislukkingen, lelijkheid en vriendschap. Over de de geur van nat gras, stinkende scheten op een kleedkamerbankje en kantinefriet met bier. Een kelder eigenlijk, vol leedvermaak. Leedvermaak over de ongekroonde helden van de onderste regionen in ons amateurvoetbal.
Kelderklassers máken De Kelderklasse. Zonder ingestuurde video’s en foto’s geen leedvermaak. En dat zou jammer zijn. Om ’t delen nog iets gemakkelijker te maken – wij Kelderklassers houden niet zo van moeite – hebben we een app. En die is niet ingewikkeld: download ‘m, lach om dikke blunders, zagen en mislukte doelpogingen, maar vooral: deel! Upload die schwalbe van je teamgenoot en die dronken kantinemomenten. Zo kunnen we allemaal blijven genieten van elkaars gefaal en gefeest. Want de Kelderklasser is nooit alleen.
LEES MEER