
Oh, de training. Vaak heb je er best zin in en is het ook eigenlijk wel lachen, maar als je er even bij stil gaat staan, is het eigenlijk altijd hetzelfde liedje. Lullen, warmlopen, tikken, schieten, partij. En dat eigenlijk al sinds je in de senioren voetbalt. Dit is hoe de gemiddelde training er ongeveer uitziet.
Altijd zet je je de auto op dezelfde plek op de parkeerplaats, loop je de kleedkamer in en is dezelfde persoon je net voor. Deze persoon zit op dezelfde plek als altijd, net als jij. Je vraagt elkaar hoe het weekend was en zegt dat je zaterdagavond dronken en zondagochtend brak was. 'Haha, lachen!' zeggen jullie in koor. Dan druppelt altijd in dezelfde volgorde de rest van het team binnen.
Goed, je bent omgekleed en hebt het net over werkelijk helemaal niks gehad met de teamgenoot die al sinds seizoen 2007/2008 je kleedkamerbuurman is. Hem schud je af zodra je het veld betreedt, want je gaat met je vaste groepje even een wandeling van precies 280 meter maken. Dat is namelijk twee keer heen en weer. Vijf seconden hakkenbillen en vijf seconden knieënheffen maken daar een prima warming-up van. Met nog compleet koude spieren ga je vervolgens staan rekken. Helemaal top.
Wie gaat er in het midden? Jij uiteraard niet. Denkt werkelijk iedereen. Behalve natuurlijk die teamgenoot die zich altijd geroepen voelt om zich op te offeren. Iets in de trant van: 'Vooruit, dan doe ik het wel weer' is wat hij daar standaard bij mompelt. Hij zet twee keer aan om de bal af te pakken maar blijft dan in het midden cirkelen terwijl hij wacht tot één van jullie een foute pass geeft. Dat duurt over het algemeen niet erg lang.
Of de keeper er nou bij is of niet, jullie gaan sowieso heel even afwerken. Het maakt overigens niet uit of er een keeper in de goal staat want alles gaat toch over of naast. En als er dan een bal op goal gaat, zit hij er vaak ook gewoon in, omdat jullie keeper er werkelijk niks van bakt. Soms komt er iemand met een oefening waarbij de bal een aantal keer heen en weer moet voordat er iemand afrondt, maar over het algemeen is het gewoon inpassen, breed leggen, keihard over schieten.
Goed, jullie zijn met elf man, dus er zal iemand de kameleon moeten zijn. Dezelfde persoon die het rondootje begon, offert zich op. Nu gaan jullie net doen of jullie positioneel precies weten waar jullie moeten lopen, balletjes met de zijkant van de voet proberen aan te nemen en veel te hard op veel te lage goals schieten. Altijd vergeten jullie de stand en komt het tien minuten voor tijd aan op een winnende goal. Die wordt altijd gescoord door het team dat overduidelijk achter stond. En 'de verliezer ruimt alles op.'
Verstopt achter tribunes, slootjes en kleedkamers schuilt een wereld waarin ieder weekend onvoorwaardelijke liefde, nostalgie en tragiek hand in hand gaan. Het is de wereld van De Kelderklasse. Sinds 2015 toont De Kelderklasse deze verhalen dagelijks in de vorm van online content. Video’s van grabbelende keepers, struikelende spitsen en doelpogingen in het vangnet. Foto’s van eeuwige wissels, katerige vlaggers en scheve kalklijnen.
De Kelderklasse is een eerbetoon aan alle amateurvoetballers die ooit grote voetbaldromen hadden, maar nu slechts genieten van ieder moment dat ze op en om een voetbalveld staan. Een podium voor de prutsers, de brokkenpiloten en de slagers van de eerste, tweede en derde helft. Deze Helden van de Bijvelden maken met hun filmpjes en foto’s De Kelderklasse tot wat het is: Een kelder vol verhalen over de schoonheid van mislukkingen, lelijkheid en vriendschap. Over de de geur van nat gras, stinkende scheten op een kleedkamerbankje en kantinefriet met bier. Een kelder eigenlijk, vol leedvermaak. Leedvermaak over de ongekroonde helden van de onderste regionen in ons amateurvoetbal.
Kelderklassers máken De Kelderklasse. Zonder ingestuurde video’s en foto’s geen leedvermaak. En dat zou jammer zijn. Om ’t delen nog iets gemakkelijker te maken – wij Kelderklassers houden niet zo van moeite – hebben we een app. En die is niet ingewikkeld: download ‘m, lach om dikke blunders, zagen en mislukte doelpogingen, maar vooral: deel! Upload die schwalbe van je teamgenoot en die dronken kantinemomenten. Zo kunnen we allemaal blijven genieten van elkaars gefaal en gefeest. Want de Kelderklasser is nooit alleen.
LEES MEER