
De meesten van ons maken het haast wekelijks mee: je gaat de avond voor de wedstrijd ontzettend veel zuipen en hebt daar de volgende dag levenslang spijt van. Inmiddels zijn we zo aan de situatie gewend, dat we precies weten wat de dag ons brengen zal. Dit zijn de vijf stadia die je standaard doormaakt tijdens een brakke voetbaldag.
Je werkt van negen tot vijf als administratief medewerker bij de plaatselijke stofzuigerfabriek en hebt er de schurft in. Als het vrijdag is, rij je naar huis en bel je meteen je vrienden op om te gaan zuipen. Dat doe je, op standje 180. Terwijl jij drie shotjes wodka-dropshot-malibu-safari in longdrinkglazen achterover werkt, trekt een van je maten biertje 26 open. Drie uur later wordt je aangekleed wakker naast je bed. Het is half elf en jullie moeten kwart voor elf aanwezig zijn.
Veel tijd heb je niet, want van je huis naar de club is ongeveer tien minuten. Ongeschoren, zonder gepoetste tanden en ook maar een vleugje deo fiets je met een vlug bijelkaar gezochte voetbaltas richting de club. Onderweg boer je wat onverteerde shoarma op van de vorige avond. Dat was je vergeten, maar het scheelt, want dat volstaat prima als ontbijtje. Je komt ofwel twee minuten van te voren, of twee minuten te laat op de club. Dat hangt ervan af of je onderweg nog even een braakje moet leggen.
Je hebt hard gefietst, dus zodra je je stalen ros in het fietsenrek geparkeerd hebt, spreiden al je poriën zich open als een zwangere vrouw met vergevorderde ontsluiting. Van je lichaam druipt een vloeistof die ruikt naar pure verfverdunner vermengd met knoflooksaus. Die geur zit tevens aan je hete ongefilterde adem en hangt zodoende als een aromatisch aura om je heen. De geur komt je teamgenoten al tegemoet door de kieren van de deur nog voor je de kleedkamer binnenstapt.
Je hebt het voor elkaar gekregen om zittend de veters van je voetbalschoenen te strikken zonder deze helemaal onder te braken en loopt nu met dichtgeknepen ogen het veld op. Wat is die zon toch weer scherp en 'hebben jullie het ook zo heet?' Je teamgenoten hebben het niet heet want jij zit midden in een bijzonder heftige kater-opvlieger en zij niet. Je rent twee keer heen en weer over het veld en komt erachter dat dit niks gaat worden. 'Ik ga zo sterven, jongens,' zeg je, waarna je een bidon leegknijpt in je slokdarm. 'Ik denk dat ik het straks bij een sinasje houd.'
Je hebt dertig minuten in het veld gestaan en die volle dertig minuten lopen vechten tegen een wisse dood. Je wordt gewisseld en neemt doorweekt van het stinkzweet, bleek van het zuurstoftekort en duizelig van de kloppende hoofdpijn op de bank plaats waar je nog eens drie bidons leeglurkt. In de rust voel je je beter en tegen de tachtigste minuut ben je best wel weer het heertje. Eenmaal in de kantine begin je, zoals beloofd, met een sinasje, die je aftopt met twaalf normale pilsjes, vier weizen en de halve fles lauwe Tonino die de vriendin van je teamgenoot heeft laten staan. De cirkel is rond.
Verstopt achter tribunes, slootjes en kleedkamers schuilt een wereld waarin ieder weekend onvoorwaardelijke liefde, nostalgie en tragiek hand in hand gaan. Het is de wereld van De Kelderklasse. Sinds 2015 toont De Kelderklasse deze verhalen dagelijks in de vorm van online content. Video’s van grabbelende keepers, struikelende spitsen en doelpogingen in het vangnet. Foto’s van eeuwige wissels, katerige vlaggers en scheve kalklijnen.
De Kelderklasse is een eerbetoon aan alle amateurvoetballers die ooit grote voetbaldromen hadden, maar nu slechts genieten van ieder moment dat ze op en om een voetbalveld staan. Een podium voor de prutsers, de brokkenpiloten en de slagers van de eerste, tweede en derde helft. Deze Helden van de Bijvelden maken met hun filmpjes en foto’s De Kelderklasse tot wat het is: Een kelder vol verhalen over de schoonheid van mislukkingen, lelijkheid en vriendschap. Over de de geur van nat gras, stinkende scheten op een kleedkamerbankje en kantinefriet met bier. Een kelder eigenlijk, vol leedvermaak. Leedvermaak over de ongekroonde helden van de onderste regionen in ons amateurvoetbal.
Kelderklassers máken De Kelderklasse. Zonder ingestuurde video’s en foto’s geen leedvermaak. En dat zou jammer zijn. Om ’t delen nog iets gemakkelijker te maken – wij Kelderklassers houden niet zo van moeite – hebben we een app. En die is niet ingewikkeld: download ‘m, lach om dikke blunders, zagen en mislukte doelpogingen, maar vooral: deel! Upload die schwalbe van je teamgenoot en die dronken kantinemomenten. Zo kunnen we allemaal blijven genieten van elkaars gefaal en gefeest. Want de Kelderklasser is nooit alleen.
LEES MEER