
Hoewel sommige mensen misschien anders denken, zijn ze geen bouwvakkers, bakkers, leraren of kantoormedewerkers die in het weekend amateurvoetbal spelen. Het is precies andersom: Ze zijn Kelderklassers die doordeweeks geld moeten verdienen. Om hun contributie van te betalen, en hun bier in de kantine. Kelderklasser zijn is een way of life, en daarom kun je ze aan een aantal dingen herkennen.
Het maakt niet uit waar ze zich bevinden. Of het nou bij de kapper is, op werk, bij hun schoonouders of in de wachtkamer van de soa-kliniek, begin een gesprek met ze en voor je het weet heb je het over de laatste keer dat ze zo dronken waren dat ze hun eigen onderbroek volgekotst hadden op de herentoilet van de vereniging.
Ooit het vermoeden gehad dat er een Kelderklasser bij jou op kantoor rondliep. Ga er dan vanuit dat het die kerel is die jou altijd koffie laat halen en het nooit terugdoet, jouw kopietjes in de printer laat liggen terwijl hij weet dat je ze van jou zijn en het geluid van een ploppende Grolsch-beugel als ringtone heeft. Jij vroeg iedereen om even de koppen bij elkaar te steken over de personeelsborrel, maar hij is er niet. 'Oh jullie gaan bowlen? Ik kom daarna wel, zodra jullie de kroeg in gaan.' Ja, hij is de Kelderklasser.
Kelderklassers hebben niet echt een ruggengraat. Dat ze veel zuipen in het weekend moge duidelijk zijn, maar als er één ding is waar ze schijt aan hebben, is het wel de uitspraak: 's Avonds een vent, 's ochtends een vent.' Nee, de Kelderklasser rijmt het liever met 's ochtends absent.' Terwijl jij en je collega's zich uit de naad werken, ligt de Harry nog in bed. Er is zaterdag iemand op Harry's teen gaan staan met zijn noppen en het leek hem beter een keertje over te slaan. Jullie werken op kantoor. Harry is een Kelderklasser.
Ja, als je je dochtertje van school ophaalt en de vader van haar klasgenoot loopt hinkend naar de auto, is de kans groot dat je te maken hebt met een Kelderklasser. Terwijl normale mensen met een enkelblessure misschien enigszins met het been trekken, dikken Kelderklassers maar al te graag hun blessure aan. Ze kijken ook rond of het anderen opvalt. Eenmaal bij de auto, wijs je voorzichtig naar de enkel van de Kelderklasser: 'Hee kerel, wat is er ge..'
'Eénentachtigste minuut, ik loop op de goal af, zit die gekke verdediger van de tegenstander..'
Absoluut een Kelderklasser.
Het nummer mag dan oprecht bedoeld zijn om in discotheken en op tentfeesten helemaal los op te gaan, maar ieder weldenkend mens houdt zich op zulke momenten nog enigszins in. Terwijl jij met je vuist staat te pompen en uit volle borst meezingt, zit de Kelderklasser op iemands nek met zijn shirt uit en hij ZWAAIT. Ondertussen wordt hij compleet natgegooid met bier door andere Kelderklassers. Je beseft, je bent op de afterparty van het jaarlijkse clubtoernooi terecht gekomen. Alle mensen om je heen zijn Kelderklassers.
Verstopt achter tribunes, slootjes en kleedkamers schuilt een wereld waarin ieder weekend onvoorwaardelijke liefde, nostalgie en tragiek hand in hand gaan. Het is de wereld van De Kelderklasse. Sinds 2015 toont De Kelderklasse deze verhalen dagelijks in de vorm van online content. Video’s van grabbelende keepers, struikelende spitsen en doelpogingen in het vangnet. Foto’s van eeuwige wissels, katerige vlaggers en scheve kalklijnen.
De Kelderklasse is een eerbetoon aan alle amateurvoetballers die ooit grote voetbaldromen hadden, maar nu slechts genieten van ieder moment dat ze op en om een voetbalveld staan. Een podium voor de prutsers, de brokkenpiloten en de slagers van de eerste, tweede en derde helft. Deze Helden van de Bijvelden maken met hun filmpjes en foto’s De Kelderklasse tot wat het is: Een kelder vol verhalen over de schoonheid van mislukkingen, lelijkheid en vriendschap. Over de de geur van nat gras, stinkende scheten op een kleedkamerbankje en kantinefriet met bier. Een kelder eigenlijk, vol leedvermaak. Leedvermaak over de ongekroonde helden van de onderste regionen in ons amateurvoetbal.
Kelderklassers máken De Kelderklasse. Zonder ingestuurde video’s en foto’s geen leedvermaak. En dat zou jammer zijn. Om ’t delen nog iets gemakkelijker te maken – wij Kelderklassers houden niet zo van moeite – hebben we een app. En die is niet ingewikkeld: download ‘m, lach om dikke blunders, zagen en mislukte doelpogingen, maar vooral: deel! Upload die schwalbe van je teamgenoot en die dronken kantinemomenten. Zo kunnen we allemaal blijven genieten van elkaars gefaal en gefeest. Want de Kelderklasser is nooit alleen.
LEES MEER