
Het is een steeds bekender wordend fenomeen in kroegen, zalen en verenigingen: de pubquiz. Een oergezellig vragenspel tussen groepjes van vier tot zes personen die wordt gespeeld onder het genot van een biertje. Maar hoe maak je nou kans om zo'n pubquiz te winnen. Vier experts vertellen je hoe je de meeste kans maakt om de hele kantine uit te spelen.
Nieuwswebsite Nu.nl haalde Quizmakers Tom Kuijpers (Let's Quiz), Harry Meuge (Quiz Events QWBUA), Pascal Ninaber (Upbeatles) en quizspelers Rypke Bakker (Nederlands kampioen voetbalquiz) en Martine Eerelman (Team Wenen) bij elkaar om voor ééns en voor altijd duidelijk te maken wat nou de juiste tactiek is om die pubquiz te winnen.
Volgens Meuges is het sowieso al een voordeel om je in te lezen in de Top 2000. 'Als je dat onder vier teamleden opdeelt, hoef je er maar vijfhonderd per persoon te kennen,' zegt ze, enigszins gekscherend. Toch is het niet zo'n heel slecht idee, gezien veel pubquizzen muziekvragen bevatten.
Alle deskundigen zijn van mening dat je ervoor zou moeten zorgen dat er binnen een team kennis moet zijn van verschillende onderwerpen. 'Je ziet bij een pubquiz vaak vriendengroepen. Zij hebben dezelfde leeftijd, dezelfde interesses en dezelfde kennis. Ze weten allemaal het antwoord op dezelfde vragen en niemand weet het antwoord op de overige vragen,' zegt Kuipers. Erg gezellig natuurlijk, maar niet erg lucratief, aldus Eerelman. 'Maar als je voor de winst gaat, heb je vier of vijf mensen nodig met gespreide leeftijden en kennis.'
Volgens Meuge bevat bijna iedere pubquiz wel een nieuwsronde, waar je volgens Meuge op zou kunnen scoren door het (bizarre) nieuws te volgen. 'Luchtige, grappige verhalen zijn dankbare onderwerpen voor quizmakers,' zegt hij. Houdt daarbij rekening met de frequentie van de georganiseerde pubquiz. Bij een quiz die maandelijks plaatsvindt, moet je het nieuws langer volgen dan bij een pubquiz die wekelijks plaatsvindt.
Door veel pubquizzen te spelen met hetzelfde team, komen de minpunten naarboven. Deze kun je zodoende aanpakken voor de volgende pubquiz, zo zegt Mejge. Ook leert ervaring dat je het beste bij je eerste antwoord kunt blijven. 'Dat is vaak juist. Ga niet twijfelen, want daar komen vaak de verkeerde antwoorden uit.'
Hoewel een pubquiz natuurlijk overal over kan gaan, zijn alle deskundigen het erover eens dat minstens ieder teamgenoot zich zou moeten inlezen in één van de volgende onderwerpen: de hoofdsteden van de wereld, het NAVO-alfabet, winnaars van sportevenementen en het Eurovisie Songfestival en de nummers van de Top 2000.
Verstopt achter tribunes, slootjes en kleedkamers schuilt een wereld waarin ieder weekend onvoorwaardelijke liefde, nostalgie en tragiek hand in hand gaan. Het is de wereld van De Kelderklasse. Sinds 2015 toont De Kelderklasse deze verhalen dagelijks in de vorm van online content. Video’s van grabbelende keepers, struikelende spitsen en doelpogingen in het vangnet. Foto’s van eeuwige wissels, katerige vlaggers en scheve kalklijnen.
De Kelderklasse is een eerbetoon aan alle amateurvoetballers die ooit grote voetbaldromen hadden, maar nu slechts genieten van ieder moment dat ze op en om een voetbalveld staan. Een podium voor de prutsers, de brokkenpiloten en de slagers van de eerste, tweede en derde helft. Deze Helden van de Bijvelden maken met hun filmpjes en foto’s De Kelderklasse tot wat het is: Een kelder vol verhalen over de schoonheid van mislukkingen, lelijkheid en vriendschap. Over de de geur van nat gras, stinkende scheten op een kleedkamerbankje en kantinefriet met bier. Een kelder eigenlijk, vol leedvermaak. Leedvermaak over de ongekroonde helden van de onderste regionen in ons amateurvoetbal.
Kelderklassers máken De Kelderklasse. Zonder ingestuurde video’s en foto’s geen leedvermaak. En dat zou jammer zijn. Om ’t delen nog iets gemakkelijker te maken – wij Kelderklassers houden niet zo van moeite – hebben we een app. En die is niet ingewikkeld: download ‘m, lach om dikke blunders, zagen en mislukte doelpogingen, maar vooral: deel! Upload die schwalbe van je teamgenoot en die dronken kantinemomenten. Zo kunnen we allemaal blijven genieten van elkaars gefaal en gefeest. Want de Kelderklasser is nooit alleen.
LEES MEER