
We zitten dan misschien wel allemaal vrijwillig op voetbal, maar in de basis beginnen hoeft voor de meeste van ons niet per se. Nee, wij Kelderklasser waarderen de bank, omdat je van spelen moe wordt, of nat, of kapotgeschopt. Het moment dat je naast het veld staat geschreven, of rond de dertigste minuut naar de bankt wordt geroepen is een kleine meevaller. Hier vijf reden waarom we zo graag wissel staan.
Er is niks prettiger dan na een hele heftige after om half zeven in bed belanden en de volgende ochtend jezelf op de bank aantreffen. Voor een basispositie in het team heb je namelijk minimaal het eerstkomende uur helemaal niet genoeg zuurstof, en wie zegt dat jij tijdens de eerste helft überhaupt die kleine oogjes van je open kunt houden. Jij in ieder geval niet. 'Maak me alleen wakker als er iemand een driedubbele beenbreuk oploopt,' zeg je, waarna je nog even een uiltje knapt.
Verstopt achter tribunes, slootjes en kleedkamers schuilt een wereld waarin ieder weekend onvoorwaardelijke liefde, nostalgie en tragiek hand in hand gaan. Het is de wereld van De Kelderklasse. Sinds 2015 toont De Kelderklasse deze verhalen dagelijks in de vorm van online content. Video’s van grabbelende keepers, struikelende spitsen en doelpogingen in het vangnet. Foto’s van eeuwige wissels, katerige vlaggers en scheve kalklijnen.
De Kelderklasse is een eerbetoon aan alle amateurvoetballers die ooit grote voetbaldromen hadden, maar nu slechts genieten van ieder moment dat ze op en om een voetbalveld staan. Een podium voor de prutsers, de brokkenpiloten en de slagers van de eerste, tweede en derde helft. Deze Helden van de Bijvelden maken met hun filmpjes en foto’s De Kelderklasse tot wat het is: Een kelder vol verhalen over de schoonheid van mislukkingen, lelijkheid en vriendschap. Over de de geur van nat gras, stinkende scheten op een kleedkamerbankje en kantinefriet met bier. Een kelder eigenlijk, vol leedvermaak. Leedvermaak over de ongekroonde helden van de onderste regionen in ons amateurvoetbal.
Kelderklassers máken De Kelderklasse. Zonder ingestuurde video’s en foto’s geen leedvermaak. En dat zou jammer zijn. Om ’t delen nog iets gemakkelijker te maken – wij Kelderklassers houden niet zo van moeite – hebben we een app. En die is niet ingewikkeld: download ‘m, lach om dikke blunders, zagen en mislukte doelpogingen, maar vooral: deel! Upload die schwalbe van je teamgenoot en die dronken kantinemomenten. Zo kunnen we allemaal blijven genieten van elkaars gefaal en gefeest. Want de Kelderklasser is nooit alleen.
LEES MEER