fb
Download
×
Kelderklasse app
Download de app!
Stuur jouw videos in via de Kelderklasse App.
Ode aan ‘Ode aan De Kelderklasse’

Ode aan ‘Ode aan De Kelderklasse’

Artikel


Ode aan ‘Ode aan De Kelderklasse’

Ode aan ‘Ode aan De Kelderklasse’

Iedere week schrijft Dion van Meel een ode aan de Kelderklasse. Aan onze onvoorwaardelijke liefde voor knollenvelden, harde ballen en bier. Van Meel staat aan de zijlijn en geeft commentaar. ’t Zit ‘m in de details. Deze week: een Ode aan ‘Ode aan De Kelderklasse’.

Echt, ik snap dat jij niet vaak leest. Lezen is lastig. Het kost tijd en is vermoeiend, en jij bent al kapot als je een boek uit de kast moet pakken. Jij was vast zo’n kind dat op de basisschool al in de Kelderkleuterklas werd ingedeeld, omdat je iedere keer tijdens je leeslessen na één gelezen zin geen zin meer had. Omdat je na iedere regel schreeuwde dat je een schijthekel had aan regels. Omdat je na een gelezen zin je leesboek naar de meester flikkerde en schreeuwde om een voetbal, om vervolgens je vinger niet óp te steken, maar a la Edwin Gorter in de meesters’ oog te prikken omdat je er geen bal aan vond. Omdat je naar buiten wilde. De wei in. Ik snap dat allemaal wel.

Sinds november 2017 schrijf ik op wat jij denkt. (Niet alles natuurlijk; wat jij voor smerige dingen in je vrije tijd doet, moet je lekker zelf weten.) Ik schrijf en schreef over onze gezamenlijke onvoorwaardelijke liefde voor slecht amateurvoetbal en alles wat daarbij hoort. Ik schreef over nostalgie, tragiek, kleedkamerhumor en smerigheid. Ik schreef over óns. Over onze teams vol matige voetballers, onze tegenstanders met nóg meer matige voetballers, onze scheids die waarschijnlijk nooit een matige voetballer is geweest maar wél een matige scheids, en over matige velden.

Ik schreef. En jij las. Waarschijnlijk omdat ’t iedere zaterdag maar een klein stukkie was en niet een heel lang kutboek waar je moe van zou worden, maar jij las. Ten eerste: complimenten. Ten tweede: grote dank. Want omdat jij leest, blijf ik schrijven.

Maar omdat het ballenhok inmiddels vol lag met zoveel odes die allemaal slechts één voetbalzaterdag het daglicht hebben gezien, moest ik de odes wel in een boek gooien. Omdat iedereen moet begrijpen hoe mooi onze wereld is. Een wereld gevuld met, volgens onwetenden, onbegrijpelijk veel smerigheid en slechte humor, maar vol liefde en herkenbaarheid volgens de liefhebbers. ‘Ode aan De Kelderklasse’ is een beknopte samenvatting van die wereld. Een ode aan die wereld.

Neem ‘m dus mee naar de voetbal. Voor de wissel zodat –ie wat te doen heeft, voor de keeper zodat –ie die dag tenminste iets klemvast heeft, of voor die pannenkoek die z’n handdoek is vergeten en in z’n blote reet op de gang een leenhanddoek uit de bak met gevonden voorwerpen moet gaan vissen. Kan –ie er mooi z’n tampeloeres mee bedekken.

Maar ’t belangrijkste: neem ‘m daarna weer mee naar huis. Leg ‘m op ’t toilet en wacht. Op die oom, tante, buur, collega of geliefde. Op die mensen die jouw huis binnenstappen, maar geen hol begrijpen van jouw wereld. Wacht tot ze ‘Ode aan De Kelderklasse’ lezen. Tot ze kennis maken met deze wereld. Zodat ze eindelijk begrijpen waarom wij zo verliefd zijn op onze Kelderklasse.

En anders maar niet. Boeien. Heb je eindelijk eens een fatsoenlijk gesprek.

Dit is een ode aan jou. Een ode aan de Kelderklasser. Want samen maakten wij dit boek. Dank daarvoor!

De verhalenbundel 'Ode aan de Kelderklasse' van Dion van Meel is nu te bestellen via de Kelderklasse-store!